2019-03-01

Széchenyi 2020 és Széchenyi Terv Plusz

 A kedvezményezett neve: Engsol Mérnöki Kft

– a képzések elnevezése és célja: 

IKT Kompetenciák fejlesztésérebefejezési dátum: 2023.11.01

Agora Method befejezési dátum: 2024.02.19

Együttműködés fejlesztése Growthmindset alaponbefejezési dátum: 2025.01.08

– a szerződött támogatás összege: 12.028.750 Ft

Projekt azonosítószáma:  GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00826

 

 

Kedvezményezett neve:    ENGSOL Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi  Kft.

 

Projekt címe:  Automata forrasztóállomás – következő generációs – prototípusának kifejlesztése az Engsol Mérnöki Kft-nél.

 

Támogatásösszege: 147 555 339 Ft

 

Mértéke: 54,99 %

 

Projekt leírása: Jelen projektünk célja, a 2012-ben létrehozott, saját fejlesztésű forrasztó állomásunk továbbfejlesztése, mely megfelel a legújabb piaci elvárásoknak és követi, valamint kiszolgálja az autóipari trendeket. A korszerű autóüvegek egyre több elektromos áramköri elemet tartalmaznak, ahogy az autógyártók fejlesztik a gépjárművek tudását, pl. kamerákat, smart érzékelőket helyeznek el rajtuk. 

 

A fejlesztésünk célja az ólommentes forrasztó berendezés következő generációjának a megalkotása, az autóüveg felületre integrált elektromos csatlakozók megfelelő minőségű elektromos csatlakozását végzi el forrasztással, de a korábbinál hatékonyabban, kevesebb karbantartási igénnyel, nagyobb fokú automatizáltság mellett. Hatékonyabb teljesítményű forrasztófejjel,robotizációs szempontoknak megfelelő vázszerkezettel, valamint minőségbiztosító funkciókkal kiegészítve.

 

A projekt összes elszámolható költsége: 268 282 437   Ft

 

Projekt várható befejezése:  2023.02.20

Projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.2-16-2017-01785


Kedvezményezett neve: ENGSOL Kft

Projekt címe:  Gépgyártó kapacitás fejlesztése az Engsol Kft-nél.

 

Támogatás összege: 38 692 425 Ft

 

Támogatás mértéke: 50%

 

Projekt leírása: Projektünk célja az volt, hogy a saját fejlesztésű forrasztóállomásunk gyártásához szükséges gyártókapacitásunkat bővítsük. A projekt által elérendő legfontosabb cél az volt, hogy a gyártási kapacitás bővítése révén ki tudjuk szolgálni a termék iránt jelentkező piaci igényeket valamit a beszállítói szerződésünkben lekötött darabszámokat teljesíteni tudjuk.

A saját fejlesztésű forrasztó állomásainkat nem csak Magyarországon, hanem Európa több országában is forgalmazzuk már. Forrasztóállomásunkat az autóipar használja, mivel a kifejlesztett ólommentes forrasztási technológia, alkalmazható speciálisan az autóüvegek néhány mikron vastagságú ezüst ötvözet rétege a csatlakozó kábelek ellenállásának forrasztására.  A modern autóüvegek egyre több, integrált elektromos rendszert tartalmaznak, pl: GPS antenna, fűtőszál, TV antenna, Riasztó, stb., melyek esetében fontos a precíz és technológiailag helyes illesztés. A tendencia a jövőben is folytatódni fog, hiszen az okos járművel elterjedésével egyre több szenzor és egyéb elektronikus rendszer kerül majd a járművekbe és több ezek közül az autóüvegekbe fog integrálódni. Az autóipari gyártási technológia fejlődése tehát támogatja a termékünk piaci felfutását.

A forrasztóállomást magunk fejlesztettük, önerőből és a megfelelő technológia kifejlesztése több évig tartott. A technológiával kapcsolatos műszaki részleteket természetesen szeretnénk megőrizni, így a nagyobb volumenű gyártást is „házon belül” terveztük megvalósítani. A beszerzett gépekkel olyan kapacitást tudunk bővíteni, amelyekhez eddig alvállalkozót kellett bevonnunk. Ezzel főként az a probléma, hogy folyamatosan alkalmazkodni kell az alvállalkozó szabad kapacitásához, ami felveti az időbeni teljesülés és a minőség kérdését. Ahhoz, hogy a meglévő beszállítói szerződésünknek eleget tegyünk állandó minőséget, a vállalt határidőre kell teljesítenünk, a kívánt darabszám vonatkozásában. Az ennek való megfelelés lehetőségét a saját gyártás továbbfejlesztésében látjuk. Ahhoz, hogy eleget tegyünk a megnövekedett piaci igényeknek, a saját gyártókapacitásunk bővítésére volt szükség. Az AGC EUROPE-pal  kötött beszállítói szerződés alapján az AGC 1 év időtartamra vállalja a multinacionális a forrasztó állomásaink és előfűtő állomásaink megvásárlását, amennyiben az ENGSOL Kft képes megfelelő kapacitással rendelkezésre állni. Jelenlegi szerződésünk minimum 12 rendszerre vonatkozik típusonként, ez nagyságrendileg 100 M forint bevételt jelent számunkra. A projektünk tehát valós piaci igényre, plusz megkötött beszállítói szerződésen alapul. Megrendelőink tehát, elégedetek az általunk gyártott berendezésekkel, vállalásaink megbízható teljesítésével, a köztünk lévő jó üzleti kapcsolat okán többen – további – az eddig legyártott mennyiségekhez képest nagyobb volument is rendelnének cégünktől. Ahhoz viszont, hogy ezt a lehetőséget ki lehessen használni, meg kell felelni a beszállítókkal szemben támasztott magas szintű követelményeknek, a pontosságnak, a szállítási határidőknek.

 

Projekt befejezése: 2018.10.26.